Tångens hemliga liv

I går var vi en grupp ute vid Riddersholms naturreservat som fick lära oss en massa nyttig och intressant information om allt från tång, till musslor till livet i allmänhet i Östersjön. Dagens ciceroner var makarna Lena ”Tant tång” och Nils ”Mr Mussel” Kautsky, båda två professorer från Stockholms universitet med lång forskningserfarenhet kopplat till Östersjön.

En fantastisk dag med vackert väder och många intresserade besökare. Lena berättade om projektet vid Riddersholm med utplanterad blåstång. Det genomfördes tillsammans med Skärgårdsstiftelsen, Sportfiskarna, Baltic Sea Science Center och World Wildlife Fund. Hon visade även hur vi kunde skilja blåstången som hon- respektive hanplantor med lupp och skalpell.

hand håller i tång

Väl ute vid udden, och den på sommaren väldigt populära badplatsen, håvade Lena, Nils och de deltagande barnen in tång och musslor för närmare inspektion. På näst sista bilden syns en amerikansk trågmussla som Nils hade med sig. Det är en ny art som sprider sig rätt snabbt i våra vatten, men som enligt nuvarande forskning inte är en invasiv art som konkurrerar ut andra.

amerikansk trågmussla

Kort summerat kan vi säga att vi tar med oss deras optimism för Östersjöns framtid, spänningen för livet i vattnet – och att trålarna såklart måste stoppas.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.