RNF firade Världsmiljödagen på Häverö Prästäng

Världsmiljödagen inföll passande nog den 5 juni då Naturskyddsföreningen Roslagen firade med en naturvandring på Häverö Prästäng. Solen strålade från en molnfri himmel och stundtals blev det i varmaste laget för några av deltagarna. En som också strålade, men över att få guida en så intresserad grupp föreningsmedlemmar, var Klas-Rune Johansson, som sedan 1979 inventerat det stora antalet majvivor med mera i detta fantastiskt fina naturreservat i vår norra kommundel. Han inledde med historiken för området och ängen och sedan gick vi in i det blommande havet av majvivor, som vid den senaste räkningen var cirka 17 000 till antalet. Att de finns här i en sådan mängd beror på den kalkrika marken. Majvivan kallas också blåviva i Roslagen då den efter ett tag skiftar över i blått. Bästa kompisen rosettjungfrulin fick vi också stifta bekantskap med och den finns oftast i anslutning till majvivorna.

Häverö Prästäng frågestund

K-R berättar

K-R håller historielektion

Orkidéerna Adam och Eva, S:t Pers Nycklar och Nattviol såg vi också och den sistnämnda beskrevs av Carlfeldt som en venerisk blomma. Vid andaktsplatsen hittade vi sårläkan och inblandade i mängden av majvivor fanns kattfot, blå viol, nästrot, som är en värdväxt till svampar, humleblomster och flera arter av smörblomma. Slåtterväxten låsbräken, grönyxe, grönkulla, tvåblad och svartbräken var flera av de växter som dök upp längs vandringen.

majvivor

Majvivor, smörblommor m m

Månlåsbräken 

I anslutning till fikaplatsen på klipporna såg några av oss en stor havsörn segla över huvudena och fick fart på måsar och tärnor. I klippmiljön hittade vi också knölsmörblomma, månlåsbräken, hällebräcka, vit fetknopp, skogslök och stinknäva. Rariteten var hybriden fagerrönn, en blandning av oxel och rönn, som för säkerhets skull var instängslad.

fågelbo i hålträd

Svartbräken 

Häverö Prästäng torp vid havsstranden

trädhybrid Fagerrönn

vit fetknopp

Klas-Rune ville avsluta med en biologisk ovanlighet i en hage utanför naturreservatet. Här hade ett bestånd av S:t Pers Nycklar fått utgöra måltid för sugna vildsvin som systematiskt bökat upp varje orkidé för sig och tuggat i sig rötterna, utan att böka någonting överhuvudtaget av marken runt omkring. Det var en nöjd och glad samling som begav sig hemåt efter en mycket givande dag med en av de främsta botanisterna i kommunen eller till och med i länet och varför inte i landet. Ett återbesök på denna vackra plats låter nog inte vänta på sig för flera av de som var med.

 

Ola Nordstrand

Naturskyddsföreningen Roslagen

——————————————————————————————————

Foto: Lisel Hamring – Lisel

Ola Nordstrand

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.