Svampexkursion söndag 15 september


Den torra sommaren har gjort att svamparna inte har gått till än i många skogar i Roslagen. Ryktet sa att det kommit mer regn inåt landet och därför valde vi denna soliga och svala dag att åka till de låglänta, och förhoppningsvis, blöta markerna kring Kornamossen, nordväst om Rånäs.

Följandes den kortare vandringsleden genom reservatet, med många avstickare, kunde vi snart konstatera att det nog fanns lite svamp ändå. Inte alls som förra året, som var det bästa svampåret på länge. I mossig granskog med blåsippor, vispstarr (som signalerar att det finns kalk i jorden) så växte bland annat fjällig taggsvamp, skarp dropptaggsvamp, gelétagging och gulflockig fjällskivling. På omkullfallna granar hittades vedticka och ullticka. På död björkved växte fnösketicka, björkeldticka och gyttrad taggsvamp. Efter ett tag leder spänger ut på den öppna myren, Kornamossen. Här i kanten finns en tydligt kalkpåverkad del, ett så kallat rikkärr, där det bland annat växer kärrknipprot. I mosstuvorna lyckades Viktor hitta både snygga myrvaxskivlingar och svårfunna myrjordtungor. Vid stigkorset på myren blev det tid för en första fikapaus. I rostvitmosstuvorna här växte härligt röd-vita giftkremlor.

Efter myren gjorde vi en avstickare till en sluttning med gamla, grova tallar och granar. Under en gran växte några spadmurklingar och vid tallar växte tjockfotade fingersvampar. För de växtintresserade passerade vi nu både nästrot, skogsknipprot, granbräknar, som växte i spåren efter en gammal vinterväg, och grönpyrolor. Korsandes en låglänt sumpskog med både tall, gran och lövträd så kunde artlistan förlängas med gulnande blodkremla, fläckmusseron, blodspindling och den dödligt giftiga vita flugsvampen. Nu fick vi även chans att plocka lite matsvamp i form av de första trattkantarellerna och vackra rödgula trumpetsvampar. Någon hittade en kantarell…

Vi kom så småningom upp på leden igen och slog oss ner i solen på klipporna med utsikt över den vindstilla sjön Kornan. Över sjön seglade en ormvråk, ifrån skogen hördes kungsfåglar, mesar och en avlägsen korp. En doftvaxing avnjöts; några tyckte den luktade mandelkubb och andra kanske av gamla tiders björnklister (för de som minns hur det luktade). Innan vi kom tillbaka till starten så passerades en av Roslagens få välhävdade kalkfuktängar. Ängen, som innehåller massor av fina växter och halvgräs slås årligen med slåtterbalk. I tuvorna på ängen växte bland annat kärrsopp, blodriskor, en toppvaxskivling och något som vi tror var honungsvaxskivling. Under dagen samlades en del svampar in för senare bestämning vid mikroskop. Oaktat dessa så noterades knappt 70 arter av svampar denna vackra sensommardag.

Kristoffer Stighäll
Exkursionsledare

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.