Mars-resumé med Naturskyddsföreningen – och så lite från april

För att spegla den rädsla och oro som kan finnas hos barn och unga med anledning av krig och kriser i vår omvärld, arragerades den 11 mars en kväll med samtal om just detta på stadsbiblioteket i Norrtälje. Initiativtagare var Kalle Güettler från Roslagens Klimatgrupp och på plats fanns förutom psykologen Lena Hammarbäck, också hon med i Klimatgruppen, och personal med kunskap om barn- och ungdomslitteratur, även föräldrar, pedagoger från skola och förskola och andra intresserade. Främst personalen tipsade de närvarande om barn- och ungdomsböcker på kvällens tema.

Ett av flera pågående naturvårdsprojekt inom Naturskyddsföreningen Roslagen och Roslagens Ornitologiska Förening är röjning vid Grundsjömossarna, ett naturreservat utanför Hallstavik. Den 16 mars var det dags igen och det var sju personer från föreningarna som jobbade hårt och slitet börjar ge resultat. Förutom värdefulla insatser blev det utdelning av annat slag, två bombmurklor! Fler naturvårdsinsatser är att vänta under året, bland annat med röjning i naturreservatet Hasselhorn, norr om Erken.

Årets kretsstämma (årsmöte) ägde rum i samlingslokalen Lagårn på Färsna gård den 19 mars. Kvällen inleddes med att Patrik Cederlöf från Länsstyrelsen höll ett föredrag kallat Sluta tanka havet – om båtmotorers mijöpåverkan. Efter det intressanta föredraget följde en kort paus då de som ville kunde köpa boken Taggad att leva – om igelkottens liv, historiska resa och hotade framtid, skriven av Marie Dacke, känd från Studio Natur i SVT. Bullar från Rådmansö Bageri fanns också på pausmenyn. Därefter följde sedvanliga mötesförhandlingar och efter presentation av verksamheten och ekonomin för 2024 var det dags för val av ny styrelse. Ordförande Ola Nordstrand var vald för två år redan 2024, liksom Lena Franzén och Kalle Güettler. Omval gjordes av Per Bengtson, Hannes Tollbring, Lisa Nordstrand och Jörg Hellkvist medan Susanne Karlsson kom in som ny suppleant. Det valdes också revisorer och till och med en valberedning. Som final på stämman avtackades mötesordförande Kristina Mattsson och avgående Jana Weiss. Ett speciellt tack tilldelades Agneta Falk och Anders Thornström, som fick varukassar från Lanthandeln.

Hela 52 personer inklusive föredragshållare och arrangörer lyckades klämma in sig i Alf Ohlsson-rummet på stadsbiblioteket i Norrtälje för att lyssna på ett föredrag om hyggesfritt skogsbruk den 2 april. Roslagens Klimatgrupp som ingår i Naturskyddsföreningen Roslagen initierade det hela och med relativt kort varsel bidrog en aktiv marknadsföring till ett succéartat arrangemang. Det var Carl Wale från Slängsboda gård, som med sonen Jakob, lyckats dra så pass många till biblioteket för att presentera hur det går till att bedriva ett naturvänligt och lönsamt (!) skogsbruk. Carl har många års erfarenhet av s k hyggesfritt skogsbruk eller plockhuggning som det också kallas.

Enligt Skogsstyrelsens definition innebär hyggesfritt skogsbruk följande: “Hyggesfritt skogsbruk på skogsmark med produktionsmål innebär att skogen långsiktigt sköts så att marken alltid är trädbevuxen utan att det uppstår några större kalhuggna ytor.” Såklart bidrog denna presentation till en mängd frågor som galant fördelades mellan åhörare och Carl Wale av Per Bengtson från Naturskyddsföreningen Roslagen. Vi får se fram emot att detta föredrag kan vara ett litet steg mot att få fler skogsägare att se mer långsiktigt på sitt skogsbruk. Inte bara i vår egen kommun utan i hela vårt avlånga land.

Som pausunderhållning framträdde halva Lotuna Stämband inkluderande Eva och Per Zethelius och Janne Ramqvist, som med hela Lotuna Stämband roat rospiggar i över 30 år.

Ola Nordstrand
Naturskyddsföreningen Roslagen

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.