En större mängd tallolja har upptäckts vid Väddökusten

28 februari 2021

Ett utsläpp har upptäckts vid Väddökusten och under lördagen den 27 februari genomfördes en överflygning av kustbevakningen och Räddningstjänsten tog prover på oljesamlingar vid olika punkter för att ta reda på vad utsläppet bestod av och hur utbredningen av utsläppet såg ut. Provtagningen bekräftade att utsläppet består av tallolja, överflygningen kunde inte upptäcka någon samling av tallolja.

Talloljan är biologiskt nedbrytbar och 79-83% bryts ner på 28 dygn. Processen går långsammare i kyla. Talloljan är klibbig och kladdig och så här års påminner konsistensen om gräddkola. Vi rekommenderar hundägare att se till att hundarna inte får det på tassarna.

Norrtälje kommun planerar nu för sanering av stränderna och kommer också att tillhandahålla kärl för uppsamling av avfall. Vid sanering gäller att använda skyddsutrustning så som engångshandskar samt byta skor så inte talloljan sprids runt. Det är lättare att plocka avfall när det är kallare eftersom talloljan blir mjuk av värme. Uppsamlad tallolja kan också läggas i hushållssoporna.

Skadade fåglar som fått tallolja på sig kan få hjälp av Stockholm Viltfågel Rehab (SVR), telefonnummer 072-569 51 12.

Vi kommer att uppdatera denna information löpande.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.