Så var slåtter på Marn 5 september

Vilken gång i ordningen vi i Naturskyddsföreningen Roslagen arrangerade slåtter på rikkärret Maran på Väddö, är lite oklart, men helt säkert var det ovanligt bra uppslutning med hela tio engagerade deltagare denna söndag, fem dagar in i september. Vädret var strålande fint med lagom dos solsken mellan molnen som sakta gled över skaran som liade och räfsade och bar under några timmar. Innan själva liandet och räfsandet tog vid gick Gunnar Lodin igenom hur det går till att få en lie skarp med hjälp av ett bryne.
Som bonus hade vi bland deltagarna ett par av kommunens främsta kännare av växter och Klas-Rune Johansson har inventerat det här kärret ett flertal gånger sedan det blev uppmärksammat som rikkärr. Rikkärr är enligt en sammanställning av inventeringar av två rikkärr i Norrtälje kommun ( Ericsson, M. 2010: Hävd av rikkärr – sammanställning av inventeringar i två rikkärr i Norrtälje kommun 1995–2009. Norrtälje Naturvårdsstiftelse 2010:1.)  de artrikaste av alla myrar. Inom biotopen förekommer många rödlistade arter. Vi fick veta att inventeringar har visat på orkidéer som bland annat gulyxne och flugblomster och dagen till ära så hittade vi en blommande majviva, skvattram, tranbär och tuvor med gott om lingon.
Med många hjälpsamma händer blev slåttern ett sant nöje och en delvis ny upplevelse för några av deltagarna, varav två var tillresta från grannlänet Uppsala. Den insats som alla gjorde denna dag resulterar så småningom i ett rikt blommande kärr och är bäst att besöka i skiftet maj-juni. Som final åkte några till stranden vid Sennebyhaken och åt en välförtjänt lunchmatsäck.
Foto: Per Bengtson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.