Rapport från Norsjöbäckens våtmark 8 maj

Norsjöbäckens våtmark den 8 maj

Vi kunde redan tidigt på morgonen konstatera att vi valt rätt dag för guidningen av Norsjöbäckens våtmark den 8 maj. Lördagens regn hade dragit bort och solen strålade från en klarblå himmel, även om vinden från nordväst var lite kall. Vi var ett drygt 20-tal som fick ta del av en mycket intressant och givande guidning av den s k översvämningsvåtmarken som bildats av den uppdämda Norsjöbäcken som rinner ut i Norsviken från Norsjön i Roslagsbro socken och inte Väddö som det stod i ”annonsen”. Ciceron för dagen var Micael Söderman från Sportfiskarna, som tillsammans med markägare har arbetat med projektet att anlägga den här våtmarken, som nu under några månader blir hemvist för främst fåglar och fiskar. i en damm i anslutning till våtmarken kunde Micael visa på fynd av olika dykarbaggar och mindre salamander. Och här finns också grodor av olika slag.

Genom de s k munkarna, där vattnet regleras, strömmade vattnet rikligt och högljutt och det s k omlöpet – en extra bäck vid sidan om Norsjöbäcken – var den vattenväg som alla fiskar får ta för att vandra vidare i bäcken eller hitta någon passande yngelplats. Om någon månad kommer här att krylla av yngel från abborre, gädda, öring, mört m fl och säkert också ungar från de fåglar som hittat hit och valt att häcka här.

Vi återkommer med all säkerhet till den här fantastiska våtmarken på ca 4,5 hektar nästa år. Antingen lite tidigare under våren för att se vandrande öring m fl eller när ynglen kläckts i maj/juni. Något att se fram emot med andra ord.

Ola Nordstrand

Foto: Ola Nordstrand

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.