Lördag 3/10: Magiska svampar i kalkbarrskog vid Edsbro

Denna svamptur kommer går till en kalkbarrskog där svampar med extra höga krav på tillvaron kan påträffas – exempelvis taggsvampsarter som kan se nästan utomjordiska ut. De flesta helt oätliga. Sannolikt hittar vi samtidigt mossor och lavar som trivs i denna speciella skog. Birgitta Wasstorp, som är en av landets kunnigaste svampkännare, leder turen tillsammans med biologen Ossian Rydebjörk.

Mötesplats: vid Ica Edsbro kl 10 för vidare färd ut i skogen. Terrängen kan vara svårframkomlig. Ta med matsäck, bra skor och varma kläder. Avslutning cirka kl 15. Max 25 personer, Upplysningar och anmälan: Ossian Rydebjörk, ossianrydebjork@hotmail.com, 070 733 10 94.  

Brandtickan (Pycnoporellus fulgens) sticker verkligen ut med sin gyllene färg. Brandtickan är beroende av äldre fuktig granskog med grova lågor och påverkas mycket negativt av kalavverkning. Den är i dag klassad som nära hotad på rödlistan.

Foto: Skogsgruppen letade efter värdefulla arter i Bellberget Naturreservat 2017. Se inlägget: Bellberget Naturreservat

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.